Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel hayatınız sizin için ne kadar önemli? Sağlıklı ve güvenli cinsel hayat için test yaptırın.
Anasayfa > Laboratuvar Hizmetleri > Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Spektrum ile hızlı ve güvenilir sonuçlar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara bakteriler , virüsler, mantarlar, parazitler yol açabilir.

Bu etkenler özellikle cinsel ilişki sırasında partnerlerden birbirine bulaşabilir.

Ancak enfekte bölgeye direk temas yada enfekte bölgeye, sıvıya yada kana temas etmiş aletlerin ortak kullanımı, kan nakli ile bulaşabildiği gibi doğumda, hamilelik sırasında ve emzirme döneminde de anneden bebeğe bulaşması mümkündür.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2020 yılındaki raporunda en sık rastlanan 4 CYBE (Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar) dan herhangi biriyle yaklaşık 374 milyon kişinin enfekte olduğunu bildirmektedir.

Nereden ulaşabilirim?

Online Sağlık Paketindeki hizmetlerden yararlanmak ve bilgi almak için; 0 (850) 490 02 00 numaralı Spektrum Çağrı Merkezi'ni arayabilir ya da Canlı Destek / Fiyat Sor butonu üzerinden Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar ile ilgili testler için randevu oluşturabilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan hastalığınız olduğunu nasıl anlarsınız?

CYBH’lerin çoğu farkedeceğiniz semptomlara yol açmaz, CYBH’niz olduğunuzu test yaptırmadan anlayamazsınız. Sizin gibi herhangi semptomu olmayan birisi ile birlikte olduysanız muhtemelen o kişide CYBH’nın olup olmadığını bilemeyecektir. Asemptomatik kişiler tedavi edilmezse infertilite, ektopik gebelik vb komplikasyonlar gelişebilir ve bu kişilerin CYBH bulaştırdığını unutmamak gerekir.

CYBH semptomları nelerdir?

CYBH çoğu zaman herhangi bir semptoma yol açmazlar. Belirti ve bulgular CYBH neden olan etken patojene göre değişiklik gösterebilir. Buna karşın en sık görülen semptomlar; genital organlarda kaşıntı, yanma, şişlik, kızarıklık, alışılmadık kötü kokulu akıntılar veya ağrıdır. Genital organlar ve ağızda çevresinde; ülserler, yaralar, siğiller, döküntü, şişlik ve yumrular, lenf bezlerin şişme, Vajenden ara kanamalar, İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, Cinsel temas esnasında ağrı, Ateş, titreme, ağrı, sancı, sarılık, kilo kaybı, ishal sayılabilir.

CYBH’lar ne kadar sıklıkla görülür?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her gün 1 milyondan fazla kişi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan birine yakalanmaktadır. Tüm dünyada yaygın olarak görülen enfeksiyonlardır.
Her yıl tahmini 376 milyon kişiye Klamidya, gonore, sifiliz ve trikomoniasiz enfeksiyonları bulaşmaktadır ve bu enfeksiyonların 340 milyonu 15-49 yaş arasında görülmektedir.
Her yıl C.trachomatis 131 milyon, N.gonorrhea 78 milyon, T.pallidum 5.6 milyon yeni CYBH’ye yol açar ve en sık görülen bakteriyel etkenlerdir.
T.vaginalis her yıl142 milyon yeni enfeksiyona yol açan en sık görülen paraziter(protozoon) etkendir.
HSV-2 her yıl 500 milyondan fazla kişide enfeksiyona yol açan genital herpesten sorumlu en sık görülen viral etkendir.

CYBH tanısı nasıl konur?

CYBH’ye neden olan patojenlerin tek bir testle hızlı ve etkili şekilde tespiti bu halk sağlığı sorununu kontrol altına alabilmek için kilit öneme sahiptir.
Mikroskopik inceleme, kültür ve serolojik testlerinin yetersiz kaldığı durumlarda direkt etkeni saptamaya yönelik ileri teknoloji moleküler mikrobiyoloji testlerinden (PCR testleri ) yararlanılmaktadır.
Bu amaçla tek bir etkene yönelik PCR testleri istenebileceği gibi, birden fazla mikroorganizmanın genetik materyalini aynı anda aynı örnekte saptayabilen Multiplex PCR testleri de ( Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Tanı Paneli) istenebilir.
Multipleks PCR, asemptomatik veya semptomatik ve koenfeksiyonların tarama testi olarak önemlidir.
Multipleks PCR ile mikroorganizmaların genetik materyali çoğaltılarak saptanabilir o nedenle az sayıda mikroorganizmayı bile saptayan duyarlı bir yöntemdir.
Multipleks PCR (Nanochip teknolojisi) ile sadece bir klinik örnekten (idrar, endoservikal sürüntü, vajinal sürüntü, ürethral sürüntü vb. örnekler) kısa sürede CYBH en sık neden olan 11 farklı mikroorganizma yüksek duyarlılık ve özgüllükte saptanır.
Chlamydia trachomatis (Serovar A-K ve L1-3)
Haemophilus ducreyi
Herpes simplex virüs (HSV1 ve HSV2)
Herpes simplex virüs-2 (HSV-2)
Mycoplasma genitalium
Mycoplasma hominis
Neisseria gonorrhea
Treponema pallidum
Trichomonas vaginalis
Ureoplasma (U.urealyticum/U.parvum)
Kültürde üremeyen, zor üreyen, üremek için özel besiyerlerine ve %5’lik CO2 gibi ortam şartlarına zamana ihtiyaç duyan mikroorganizmalar multipleks PCR ile kolayca saptanır ve sonuçlar antibiyotik kullanımından etkilenmemektedir.
Multipleks PCR; en erken 3 günde sonuçlanan kültürler, ileri uzmanlık ve aciliyet gerektiren mikroskobik analiz ve Antijen-antikor araştıran serolojik testler gibi klasik (konvansiyonel ) mikrobiyolojik yöntemlerle kıyaslandığında, tek seferde birden fazla patojenin genetik materyalinin saptanabildiği, tekrarlanabilir ve güvenilir bir yöntemdir.
Herbir patojen için tek tek kültür-mikroskopi, serolojik testler ya da herbiri için PCR testlerinin maliyetleri düşünüldüğünde ekonomik olarak kabul edilebilecek bir yöntemdir.
Multipleks PCR yöntemi ile kısa sürede hızlı sonuç alınabilmektedir.